Afschaffing salderingsregeling definitief?

Het afschaffen van de salderingsregeling is nog niet definitief. Het kabinet heeft de nieuwe voorstellen naar de Tweede Kamer gestuurd en als ze daar doorheen komen, moet de Eerste Kamer ook weer stemmen. Het kabinet heeft weliswaar een meerderheid in de Tweede Kamer, maar ze hebben slechts 30 van de 75 zetels in de Eerste Kamer.

Na het gestuntel van het vorige kabinet om het afbouwen van de salderingsregeling door de Eerste Kamer te krijgen, zijn we nu alweer twee stappen verder. Dezelfde partijen (BBB en PVV) in de Eerste Kamer die in februari 2024 verantwoordelijk waren voor het behoud van de salderingsregeling, hebben een coalitie gevormd (met VVD en NSC) en die coalitie heeft nu aangekondigd de salderingsregeling abrupt en in zijn volledigheid af te schaffen vanaf 1 januari 2027. In het Belastingplan 2025 lezen we hierover:

“Het kabinet wil vanaf 2027 stoppen met de salderingsregeling. De salderingsregeling zorgt ervoor dat eigenaren van zonnepanelen stroom die zij terugleveren aan het net mogen verrekenen met de stroom die zij afnemen. Met de nieuwe regeling kan dit verrekenen niet meer. Gebruikers ontvangen dan een vergoeding van de energieleverancier voor alle teruggeleverde stroom. De hoogte van de vergoeding is nog niet bekend. Maar in de wet wordt opgenomen dat deze vergoeding redelijk moet zijn. Gebruikers betalen geen energiebelasting over stroom die zij opwekken en zelf direct gebruiken. Dat blijft zo.”

De twee belangrijke punten zijn: 1) de salderingsregeling wordt afgeschaft; 2) er komt een regeling om te garanderen dat de terugleververgoeding “redelijk” zal zijn. In het plan van het vorige kabinet was vastgesteld dat de terugleververgoeding 80% moest zijn van het kale leveringstarief. Kaal betekent hier dat het om het tarief gaat zonder belastingen.

Afschaffing salderingsregeling definitief?

Belangrijk om te blijven realiseren, is dat deze plannen vooralsnog voorlopig zijn. Het kabinet heeft de nieuwe voorstellen naar de Tweede Kamer gestuurd en als ze daar doorheen komen, moet de Eerste Kamer ook weer stemmen. Het kabinet heeft weliswaar een meerderheid in de Tweede Kamer, maar ze hebben slechts 30 van de 75 zetels in de Eerste Kamer.

Een remake van het eerdere debacle dit jaar, toen het voorstel van kabinet-Rutte IV in de Eerste Kamer werd verworpen, blijft ook nu nog mogelijk.

Een tweede onzekere factor is of het kabinet-Schoof lang genoeg gaat overleven, want er is veel onenigheid in de tent. Het is en zal lastig blijven om de “kikkers in de kruiwagen te houden.” Kabinet-Schoof wordt door velen bestempeld als gedoemd om te falen.

Het blijft dus voorlopig onzeker of de salderingsregeling daadwerkelijk in 2027 zal worden afgeschaft. Hierdoor blijft de business case voor zonnepanelen in Nederland ook nu weer onduidelijk, en onzekerheid over een investering is dodelijk. Vandaar dat de Nederlandse consument de hand op de knip houdt en wacht op zekerheid en een gunstige business case.

Zonnepanelen installeren zonder salderingsregeling

Ook al is het nog onzeker of de salderingsregeling afgeschaft zal worden in 2027 en is het ook onzeker hoe dit precies zal gaan en wat er in de wet opgenomen zal worden over de terugleververgoeding, moeten we toch verder kijken naar de toekomst van zonne-energie in Nederland, voorbij 2027. Is er een sterke business case voor het installeren van zonnepanelen, ook zonder de salderingsregeling? Wij gaan hier in een volgende blogpost antwoord op geven. Stay tuned.

Delen:

Meer Lezen

Kies voor kwaliteit en lange termijn opbrengst

BEGIN MET BESPAREN