Er worden door de overheid volop plannen gemaakt om de salderingsregeling af te bouwen, maar wat houdt deze regeling nou eigenlijk in?
Salderen is het wegstrepen van de elektriciteit die je van de leverancier hebt afgenomen, met de elektriciteit die je met je zonnepanelen hebt teruggeleverd aan deze zelfde leverancier.
Bij de salderingsregeling worden bovendien alle belastingen ook weggestreept, dus bij een netto verbruik van 0 kWh (als je over het gehele jaar evenveel hebt opgewekt als verbruikt), zijn je kosten voor het verbruik ook 0 euro.
Naast verbruikskosten zijn er ook vaste kosten en is er een jaarlijkse vermindering van de energiebelasting. Deze vermindering is onafhankelijk van je verbruik en bedraagt €596,85 in 2023.
Voor eigenaars van zonnepanelen zorgt de salderingsregeling ervoor dat de terugverdientijd omlaag gaat, omdat je bij het terugleveren niet afhankelijk bent van een teruglevertarief van je leverancier. Deze teruglevertarieven zijn doorgaans namelijk een stuk lager dan het tarief dat je aan je leverancier betaalt voor het afnemen van stroom.
Rekenvoorbeeld Salderingsregeling
Laten we met een simpel rekenvoorbeeld de werking van de salderingsregeling bekijken.
Je totale verbruik in een jaar is 3000 kWh. Daarnaast wek je 3000 kWh per jaar op met je zonnepanelen. Je netto verbruik in dit voorbeeld is 0 kWh.
Als we in iets meer detail kijken, dan zien we het volgende: je verbruikt in een jaar 35% van je opgewekte energie meteen zelf. Dat is 1050 kWh. Omdat je jaarverbruik 3000 kWh is, betekent dit dat je 1950 kWh van de energieleverancier hebt afgenomen.
Met de zonnepanelen wek je in totaal 3000 kWh op en aangezien je daarvan 1050 kWh direct hebt verbruikt, heb je in totaal 1950 kWh teruggelevert aan de leverancier. Nu komt het salderen, of vereffenen: de 1950 kWh afgenomen stroom wordt weggestreept met de 1950 kWh aan teruggeleverde stroom. Netto verbruik: 0 kWh.