Tweede Kamer wil verbod op terugleverkosten

De Tweede Kamer wil een verbod op terugleverkosten, na afschaf van de salderingsregeling. Is dit realistisch? Wat kunnen we verwachten in 2027?

De discussie over zonnepanelen begint op te laaien in de Tweede Kamer, nu we dichterbij het afschaffen van de salderingsregeling komen. Het NOS bericht dat de VVD en de SP willen dat de terugleverkosten die de energieleveranciers in rekening brengen bij eigenaars van zonnepanelen verboden moeten worden, als de afschaf van de salderingsregeling een feit is op 1 januari 2027. Zo nodig moeten er bij de energieleveranciers zelf boetes opgelegd worden, als ze doorgaan met de terugleverkosten.

Goed nieuws, want het is van essentieel belang dat deze terugleverkosten, deze boetes, afgeschaft worden, omdat de terugverdientijd van zonnepanelen anders veel langer wordt. Veel Nederlandse consumenten zien door de bomen het bos niet meer, en dat is volkomen terecht, omdat we in een onwerkbare, ondoorzichtige situatie terecht zijn gekomen. Energieleveranciers hebben zelf de salderingsregeling al bijna de nek omgedraaid door het invoeren van boetes op het terugleveren van elektriciteit.

Erkens, Kamerlid namens de VVD, merkt terecht op: “Als salderen verdwijnt moeten ook al deze boetes en heffingen verdwijnen, zodat het voor mensen duidelijk is dat zonnepanelen lonen en hoeveel het loont om ze aan te schaffen.” De Nederlandse consument heeft recht op duidelijkheid. Velen voelen zich nu al benadeeld door de overheid, omdat ze grote investeringen hebben gedaan, aangejaagd door diezelfde overheid, die de investering nu zelf minder rendabel maakt.

De aankondiging van het plotselinge en volledige afschaffen van de salderingsregeling heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar zonnepanelen enorm is gedaald: “Die langzame afbouw was bedoeld om de markt niet te laten instorten. Nu dit kabinet het in één keer afbouwt zie je dat de hele sector op z’n kop staat en dat zonnepanelen veel minder aantrekkelijk zijn geworden.”

Met name de combinatie van het afschaffen van de salderingsregeling en het invoeren van de terugleverkosten doet dubbel pijn bij de Nederlandse consument. De algemene terugleverkosten zijn niet meer redelijk als er niet gesaldeerd kan worden, al is het door de energieleveranciers te verdedigen dat zij nog steeds kosten in rekening brengen voor het regelen van de onbalansmarkt. Echter zijn deze kosten geraamd op ongeveer €80 per jaar per gemiddelde zonnepanelen-bezitter, volgens eigen berekeningen van een energieleverancier. Een dergelijk bedrag is te overzien. Het ACM zou er daarom op toe moeten zien dat de extra kosten voor zonnepanelen-bezitters beperkt worden tot enkel deze, daadwerkelijke kosten, of, en dit is een nog betere optie, de overheid compenseert de energieleveranciers voor het maken van deze onbalanskosten. 

Volgens de klimaatplannen van de overheid moeten er nog zeer veel meer zonnepanelen gelegd worden, dus alles wat de vraag afzwakt zou meteen gecorrigeerd moeten worden. Die klimaatplannen doen tegenwoordig al wat wrang aan, aangezien de salderingsregeling wordt aangeprezen als een subsidie die de groei van zonne-energie moet stimuleren. 

Delen:

Meer Lezen

Afschaffing salderingsregeling definitief?

Het afschaffen van de salderingsregeling is nog niet definitief. Het kabinet heeft de nieuwe voorstellen naar de Tweede Kamer gestuurd en als ze daar doorheen komen, moet de Eerste Kamer ook weer stemmen. Het kabinet heeft weliswaar een meerderheid in de Tweede Kamer, maar ze hebben slechts 30 van de 75 zetels in de Eerste Kamer.

Read More
Kies voor kwaliteit en lange termijn opbrengst

BEGIN MET BESPAREN